maandag 20 december 2010

Recept: Salzburger Nockerln


YumYum! Alleen al van de foto's krijg ik meteen weer zin om de keuken in te duiken. Zondag was een beetje een saaie dag, dus besloten mijn moeder en ik eens een lekkere avondmaaltijd te maken, waaronder heeerlijke lasagne (mijn lievelingseten!) en een nieuw, oostenrijks toetjes recept. Ik had er nog nooit van gehoord of het gegeten, maar dit zoete, fluweelzachte toetje is echt een aanrader!

Hier het recept:
- 4 hele eieren
- 2 eiwitten
- mespunt zout
- 40 g suiker
- 1 zakje vannillesuiker
- 2 volle eetlepels bloem
- 2 theelepels maïzena
- geraspte schil van 1/2 citroen (als je er niet van houd, doe het dan niet. In het gerecht proef je deze schil als kleine, wat hardere sliertjes ertussendoor)
- 5 eetlepels melk
- 20 g boter
- 5 eetlepels frambozenjam
- poedersuiker

Splits de eieren. Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop de eiwitten in een v etvrije kom met zout stijf en voeg er geleidelijk de suiker en vanillesuiker aan toe. Roer de eidooiers romig en meng ze luchtig met een kwart van het stijfgeslagen eiwit. Meng er dan voorzichtig de rest van het eiwit door. Zeef er de bloem en de maïzena door en spatel als laatste de geraspte citroenschil door het beslag. Breng de melk met de boter aan de kook. Verdeel de jam over de bodem van een ondiepe ovenschaal. Schenk de melk hierop. Schep in 3 grote bergen de soufflémassa in de schaal. (zoals je op de foto's ziet is dat bij mij niet zo goed gelukt)
Bak hem in circa 10-15 min. in het midden van de voorverwarmde oven goudgeel. De Nockerln zijn van binnen nog romig en de jam wordt heet. Bestrooi met poedersuiker en serveer direct

~

Het was echt een verrassing om dit op je bord te krijgen! Het was zo leuk om te doen, dat ik denk ik volgende week weer een nieuw recept ga uitproberen. Zo heb je toch weer steeds iets speciaals bij het eten!

1 opmerking: